måndag 1 januari 2024

Frosting till Muffins/Cupcakes

Frosting till Muffins/Cupcakes
ca 20 min i tidsåtgång

Muffins och Cupcakes med frosting bör alltid förvaras i kylskåp. Ta dock ut kakorna ur kylen några minuter innan servering, så frostingen blir mjuk och läcker.

Det finns varianter på frosting eller som jag hellre kallar det topping. 
Icing och kristyr är en sockermassa gjord på äggvita. Äggvitan gör så att kakan får en blank och skinande yta. Om man ska använda dekorationsströssel eller figurer på en cupcake med kristyr bör man dekorera den så snart man haft på kristyren eftersom den stelnar snabbt.

Glasyr görs av florsocker och vätska, såsom vatten, kaffe, saft eller pressad citrusfrukt. Glasyren stelnar inte lika mycket som kristyren. Nedanstående recept räcker till ca 12 cupcakes, beroende på hur tjockt lager man vill ha på sina bakverk. Använd spritspåse eller kniv när du dekorerar dina cupcakes.

Chokladfrosting
5 dl
florsocker
3 msk
kakao
75 g
smör
2 msk
mjölk
gör så här

Blanda florsocker, kakao och smula ned smöret i blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet och tillsätt mjölken. Vispa på hög hastighet tills cremen är fluffig, ca 5 minuter.

Frosting med creamcheese
5 dl
florsocker
50 g
smör
250 g
färskost ex philadelphiaost
1 tsk
Dr. Oetker Citronarom
1 - 3 droppar
Dr. Oetker Hushållsfärg gul , eller valfri färg, eventuellt

Vispa florsocker och smör med elvisp på låg hastighet. Tillsätt färskost, citronarom och ev. hushållsfärg. Vispa tills cremen är fluffig, ca 5 minuter.

Vaniljfrosting, 
4 dl
florsocker
0,5 - 1 tsk
Dr. Oetker Vaniljarom
75 g
smör
cirka 2 msk
mjölk
1 - 3 droppar
Dr. Oetker Hushållsfärg röd , eller valfri färg, eventuellt

Blanda vaniljarom och florsocker. Smula ned smöret i blandningen. Vispa med elvisp på låg hastighet och tillsätt mjölken lite i taget. Vispa på hög hastighet 5 minuter.

Royal icing
4 st
äggvitor
2 tsk
citronsaft
5,5 dl
florsocker
1 - 3 droppar
Vispa ihop äggvitor och citronsaft. Tillsätt ev hushållsfärg och florsocker. Rör samman till en slät smet. Denna icing bör användas strax efter att den gjorts, annars bör den förvaras i lufttät behållare. Glasyren blir hård om den utsätts för luft.






Smaklig Spis!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar