söndag 28 januari 2024

Fransk mörk chokladmousse

Fransk mörk chokladmousse

8 portioner ca 20 minuter
  • 125 g mörk blockchoklad, av hög kvalitet (70% kakao)
  • 2 tsk pulverkaffe
  • 1½ msk hett vatten
  • 4 st äggvitor
  • ½ krm salt
  • 3 msk florsocker
Till garnering:
Mörk blockchoklad, och /eller vit choklad hyvlad
Blandade bär

Tillagning:
  1. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta över vattenbad. Lös upp pulverkaffet i det heta vattnet. Blanda det med chokladen under kraftig omrörning. Låt svalna något.
  2. Vispa äggvitorna med saltet till mycket hårt skum. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa tills smeten är tjock och blank. 
  3. Vänd ner en tredjedel av äggsmeten i chokladen och rör tills allt är väl blandat. Vänd sedan försiktigt ner resten av äggsmeten.
  4. Häll upp smeten i portionsformar eller små koppar. Låt moussen stelna i kylskåp i minst 2 timmar. Den kan stå tills nästa dag.
  5. Ta fram moussen ur kylen en stund före serveringen, den skall inte vara för kall. Garnera med hyvlad mörk eller vit choklad, färska bär eller siktat kakaopulver.
En festlig efterrätt som inte är förbjuden även om man vill hålla igen. Moussen kan frysas. Ta då fram den ett par timmar före serveringen och låt den tina i rumstemperatur. Strykande åtgång även bland barnen. 
Källa: Tasteline.com

Smaklig Spis!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar