Parmesangratinerad falukorv
4 portioner
400 g falukorv
Parmesangratinering
50 g parmesan
100 g smör
50 g ströbröd
Grönsakspuré
500 g mandelpotatis
150-200 g smör
1-2 dl kaffegrädde
2 st morötter
200 g broccoli
1 st purjolök liten
3 klyftor vitlök
olivolja
Grön sås
1-2 krukor basilika
1 buljongtärning
1 knippa bladpersilja
Mixa ihop parmesanblandningen och gör en rulle i gladpack som läggs på kylning i kylen (kan göras dagen innan).
Skiva falukorven i fina skivor och lägg dem i en form eller långpanna. Hyvla sedan "parmesankorven" över korvskivorna och gratinera alltsammans i 250*C tills de får en gyllenbrun färg.
Koka mandelpotatisen, koka upp vatten till grönsakerna. Koka även upp 1 dl vatten till såsen och lös buljongen i det.
Skär grönsakerna i mindre bitar och lägg dem i det kokande vattnet och låt det koka upp igen, sila sedan och fräs grönsaker i olivoljan någon minut.
Pressa potatisen och rör i grädde och smör till en fin puré.
Blanda samman grönsaker och potatispuré, salta och peppra.
Mixa buljongvattnet med basilikan och persiljan och ev lite smör för smakens skull.
Spara gärna några blad till garnering.
Servera som en lyxig falukorvsmiddag.
Idén och större delen av receptet kommer från boken Femton kockar och falukorv. Hans Bengtsson, falukorvens förlovade land. www.falukorv.net
Smaklig Spis!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar