lördag 21 mars 2009

Festens fina brytbröd



32 bullar eller 2 bröd
50 g jäst
50 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 tsk salt
½ msk socker
ca 13 dl vetemjöl
Pensling:
Uppvispat ägg
Garnering:
Sesamfrön
Vallmofrön
Solrosfrön
Kummin
Tillsätt ev. 2 tsk örtkryddor
Ugn:
225*C
Smält fettet, häll i mjölken och värm till ca 37*C. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
Tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i ca 30-45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl. Dela degen i ca 32 delar eller två bröd. Forma dem till runda bullar och lägg dessa i ringar på en bakpappersklädd plåt. Låt bullarna jäsa i ytterligare ca 30 min. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö på de olika frösorterna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt brödet kallna på galler under bakduk. Brytbrödet går bra att frysa in. Tina och värm det strax före servering i ugn så smakar det som nybakat. Detta recept användes att fira min gamla fd.svärmor. Det var väldigt populärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar