lördag 21 mars 2009

Bröd med baljväxter

12 små bröd eller 2 limpor
• 250 g avrunna och sköljda linser, bruna eller röda, kikärter eller sojabönor.
• Ca 4 ½ dl vatten
• 50 g torrjäst
• 2 tsk salt
• ½ dl rapsolja
• 1 msk ljus sirap
• 5 dl rågsikt
• 7-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
1. Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
2. Värm degvätskan till 42*C (använd gärna en termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
3. Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand. Arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken 30 minuter.
4. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i två delar och rulla dem till längder. Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev. bullarna med vass kniv. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 225*C.
6. Grädda i ca 15 min mitt i ugnen.
Om du väljer att göra limpor forma degen till 2 limpor. Jäs övertäckta i 30 minuter. Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175*C i ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar