tisdag 25 december 2012

Saffransbröd/Lussebullar

Saffransbröd/Lussebullar

90 lussekatter eller 4-6 julkakor,flätor eller längder
  • 100g margarin eller smör
  • 1 liter mjölk
  • 100 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk socker
  • ca 3½ liter (ca 2 kg) vetemjöl
  • 2 påsar (à ½g) saffran
  • 250 g margarin eller smör
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • (250g russin)
Pensling:
  • ägg
  • pärlsocker
  • russin
Smält matfettet och häll i mjölken. Värm ev degspadet ytterligare tills det är ljummet, ca 37*C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockeret och ungefär 2½ liter av mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 1 tim.
Stöt under tiden saffranet emd en sockerbit i en mortel. Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt saffranet och äggen.
Arbeta in saffranssmeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt ev russinen. Arbeta i resten av mjölet men spar lite till knådningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.
Forma degen till bullar, lussekatter, flätor eller annat. Jäs bröden väl. Pensla med uppvispat ägg, strö ev pärlsocker över. Grädda bullar mitt i ugnen i 250 graders ugnsvärme 5-8 min.
Grädda kakor och flätor på första falsen nerifrån i 200-225*C i 15-20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar