onsdag 26 december 2012

Äpplekakor X3

Äpplekakor X3

Ingrids äpplekaka
6-8 pers.
  • ca.½kg fasta syrliga äpplen
  • 2 msk socker
  • 200 g smör eller margarin
  • 2½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 ägg
Till servering: Vaniljsås
  1. Sätt ugnen på 200*C.
  2. Skala och kärna ur äpplena.Skär dem i mindre bitar och strö ut dem i smord rund pajform. Strö på sockret. Ställ in formen i ugnen medans degen blandas samman ca 10-15 minuter.
  3. Blanda samman ingredienserna, gärna i en matberedare, till en slät deg.
  4. Ta ut formen ur ugnen och klicka på degen. Ställ åter in formen i ugnen och grädda kakan tills den har fått fin färg, 20-25 minuter. Man kan även grädda kakan kortare stund eller tills den precis börjat få färg. Den blir då härligt krämig i konsistensen. Servera med vaniljsås.

Kristinas äpplekaka

4-6 portioner
  • 2 plattor djupfryst, tinad smördeg
  • ½ tsk stött kardemumma
  • 5-6 äpplen
  • florsocker
Tillbehör: Cremé fraiche, vispad grädde eller vaniljsås
Lappa över smördegsplattorna och kavla sen ut plattan till en rektangel på 20X30 cm. Skala och klyfta äpplena tunt, fördela dem över plattan. Strö över kardemumma och florsocker. Grädda kakan i 250*C i ca 15 minuter.

Äpplekaka

4 pers (ca. 1 timme)                    12 pers
  • 1½ dl scoker                      4½ dl socker
  • 3 dl vetemjöl                      9dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver                   6 tsk bakpulver
  • 1½ dl mjölk                        4½ dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker               3 tsk vaniljsocker
  • 3 msk smält smör               9 msk smält smör
  • 4-5 skalade äpplen i bitar   12-15 skalade äpplen i bitar
Blanda socker, bvetemjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken och rör till en smet. Tillsätt vanilj och smält smör. Häll i smörad och bröad form(30X40 till 4 pers långpanna till 12 pers). Fördela äpplena på smeten och tryck ner dom. Grädda i ugn 225*C i ca 15 minuter.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar