söndag 31 december 2023

Tant Irenes norska våfflor och tre recept till

Tant Irenes norska våfflor
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2½ dl mjölk
2 ägg
2 msk smör gärna mer (smält ner i smeten)
Blanda allt väl låt stå en liten stund och grädda sedan goda våfflor och servera med grädde/glass och sylt

Frasvåfflor utan grädde
8-10 laggar
ca.10 g jäst
125 g smör
3½ dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 krm salt
Smula ner jästen i en bunke. Smält fettet och tillsätt mjölken som värmts till 37*C. Rör ner vetemjölet och saltet till en jämn smet. Låt jäsa i ca 30 minuter. Hetta upp järnet med lite fett, lägg i ca 3/4 dl smet i varje lagg och grädda. Servera med sylt, grädde eller glass eller varför inte med löjrom, hackad lök och en klick Crème fraiche. Jästvåfflor håller sig frasiga länge.

Våfflor med gräddfil
8-10 laggar
50 g smör
2 ägg
3 dl gräddfil
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
1½ tsk bakpulver
3 krm salt
2 dl vatten
Smält smöret. Vispa äggen tillsammans med gräddfilen. Rör ner mjölet väl blandat med bakpulver och salt. Tillsätt det avsvalnande smöret och vatten. Hetta upp järnet med lite fett och lägg på 3/4 dl smet. Grädda våfflorna guldbruna. Serveras nygräddade som våffeltårta med sylt och vispad grädde mellan laggarna.

Gräddvåfflor
8-10 laggar
2 msk smör
2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 ägg
3 dl vispgrädde
Smält smöret. Blanda vatten, vetemjöl och ägg till en jämn smet. Tillsätt det avsvalnande smöret och grädden. Hetta upp järnet med lite fett och grädda sedan våfflorna guldbruna.
Servera våfflorna direkt från järnet med sylt, bär och vispad grädde eller en klick mjukrörd glass.
Smaklig Spis!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar