söndag 3 februari 2013

Vitlöksbröd

Vitlöksbröd
12 st
  • 2 stora vitlöksklyftor, hackade
  • 3 msk olivolja
  • ca 8½ dl Vetemjöl Special (håll igen på mjölet, hellre lite kletigare)
  • 1 tsk salt
  • ½ pkt jäst
  • 2½ dl vatten, 40 C*
Börja med att skala och hacka vitlök. Låt den marineras i oljan en stund. Mät upp mjöl och häll det mesta (spara undan ganska mycket).
Tillsätt salt och smula över jästen.
Häll i vitlökshacket och oljan, starta maskinen och tillsätt vätskan via matarröret. Arbeta ihop till en deg och tillsätt resten av mjölet, obs ha koll så att degen inte blir för hård.
Låt degen jäsa till dubbel volym.
Tag upp på mjölat bakbord och forma till en längd. Skär i 12 lika stora bitar. Trilla dem runda och sedan avlånga. Lägg över på plåt med bakplåtspapper. Klipp ett par snitt i varje bröd. Låt jäsa väl innan de gräddas vid 250 C* ca 15 minuter eller tills de har fått fin färg.

Ps. jag hade i för mycket mjöl och brödet blev hårt och kompakt och har numera blivit skorpmjöl till matlagning istället.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar