Frysa in färdigjäst Pizzadeg
Låt bollarna (230-250g) jäsa färdigt!
Det är smidigt att ha dom i "separata" inoljade plastburkar på 0,5 liter eller i små ziplocks-påsar. Frys först in dom övertäckta som dom är och låt frysa in ordentligt. Lägg dom sedan i separata förpackningar.
Den dagen du ska baka pizza tar du ut plastburkarna med degen på morgonen eller kvällen innan för långsam upptining och lägger i kylskåpet. Eller gör som Vito och lägg dom på mjölad plåt eller bricka strö över semolina och täck med folie och ställ in i kylen. Sedan tar du ut burkarna eller plåten med pizzadegen från kylen 1-3 timmar innan du ska grädda så att dom kommer upp i rumstemperatur.
Du kan ha pizzadegen i frysen ca 3 månader men även vid 4 månader smakar den bra.
Här är ytterligare 2 tips!
Frys in bottnarna
Här kan du i stället göra alla steg i receptet inklusive att forma/trycka ut pizzabottnarna. Efter att du har format pizzabottnarna ska dom inte jäsas utan förpackas och läggas in i frysen direkt. Förpacka dina bottnar noga – stryk lite lätt med olivolja och plasta in ordentligt med plastfolie och frys på bakplåtspapper på en plåt eller bricka.
När det är dags för pizza tar du fram och tinar degen ca 1-2 timmar innan beroende på hur tjocka bottnarna är. Kavla ut ytterligare eller jobba ut degen med händerna om nödvändigt, täck sedan med pålägg och grädda.
Grädda och frys
Du kan även gå ett steg längre genom att även grädda dina bottnar före infrysning, det vill säga frysa färdiggräddade pizzabottnar. Då går det snabbt och enkelt att bara lägga på fyllning och grädda dina pizzor när man blir sugen på pizza. Du behöver inte invänta att de ska tina. Enkelt och smidigt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar