torsdag 9 april 2009

Långpannebröd

Långpannebröd
50 g jäst
6 dl vatten
½ msk salt
50 g margarin
½ dl sirap
11 dl rågsikt
1 dl havrekli
5½ dl vetemjöl (använd gärna specialvetemjöl)

  1. Smula jästen i en stor bunke/matberedare.
  2. Häll på 1 dl kallt vatten och rör om tills jästen löst sig.
  3. Ljumma resten av vattnet till 37 grader. Häll på detta tillsammans med smält margarin, salt, sirap, rågsikt och havrekli.
  4. Arbeta ihop till en slät deg. Tillsätt vetemjölet i omgångar och arbeta degen minst 5 minuter.
  5. Smöra en liten långpanna och strö i lite havrekli som ströbröd. Tag upp degen och plattta ut den helt slät med hälp av mjölade händer.
  6. Sätt in långpannan på nedersta falsen i KALL UGN. Sätt ugnen på 225 grader. Det ska stå inne sammanlagt 45.50 minuter. Knacka på ytan, det ska kännas "ihåligt" när brödet är färdiggräddat.
Stjälp upp på bakduk och svep in.

2 kommentarer:

  1. Hejsan!
    Hittade hit till din sida när jag googlade på långpannebröd. Jag har precis testat detta brödet och det var verkligen gott! Tack för inspirationen!

    Ha en fin lördag!
    Mvh Gunilla

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt. Min blog är för min egen del för att ha recepten online. Men så kul att andra har nytta av den oxå. Ursäkta sent svar. Hoppas att du hittar fler recept som passar.//Ylva

      Radera