lördag 21 mars 2009

Tunna vetekakor

Mellanting mellan tunnbröd och hönökaka.
Tar ca 2½ timme att baka. Varav 2 timmars jäsning och 10X3 min i ugnen.
10-12 st
12 g (1/4 pkt) jäst
50 g margarin eller smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
1 dl havregryn
2 dl kornmjöl
1 tsk hjorthornssalt
7 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och ljumma spadet till 37*C. Häll det över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt salt, sirap, havregryn, kornmjöl, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter. Strö över lite mjöl över degen. Låt den jäsa övertäckt ca 2 timmar. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda in resten av mjölet. Dela degen i jämnstora bitar. Forma och kavla ut dem till runda kakor, ca 25 cm i diameter. Kavla med en kruskavel mot slutet av kavlingen. Lägg kakorna en och en på varma plåtar. Grädda dem högt upp i ugnen i 275*C, ca 3 min.
Lägg kakorna ovanpå varandra på ett galler så håller de sig mjuka. Täck dem också väl med bakdukar.
Förvara dem i stora plastpåsar så håller de sig mjuka och saftiga i flera dagar.
Svårt att få dom sista fina. Stressigt!! Bra att vara flera när man bakar dessa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar