lördag 21 mars 2009

Tortillas de harina

12 st
5 dl vetemjöl
¾ tsk salt
½ tsk bakpulver
2 msk smör
1 ¾ dl vatten
1. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Arbeta in smöret väl i mjölet. Tillsätt vatten och knåda tills degen är mjuk och elastisk.
2. Forma till tolv bollar och låt dem vila täckta med handduk i 15-30 minuter.
3. Kavla ut dem på ett väl mjölat bakbord till runda tunna brödkakor ca 15 cm i diameter. Borsta bort överflödigt mjöl.
4. Lägg tortillas, en i taget i en varm, torr stekpanna på spisen. Grädda ca 2 minuter på varje sida på medelstark värme. Under gräddningen bildas blåsor vilka trycks ner med hjälp av en handduk.
5. Lägg tortillas på bakgaller i en hög och låt dem svalna under bakduk så att de håller sig mjuka.

Tortillas kan förvaras 4-5 dagar i plastpåse i kylskåp.

Och ett recept till på Egna Tortillas
Vetetortillas
12 st
6 dl vetemjöl (360 g)
1 tsk bakpulver
¾ tsk salt
2 dl kallt vatten
2 msk olja
Blanda alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Du kan också knåda ihop allt för hand.
Dela degen i 12 bitar och forma till bullar. Kavla ut till tunna runda kakor ca 18 cm i diameter.
Hetta upp en stekpanna i gjutjärn utan fett på medelstark värme. Grädda bröden ca 1 minut på varje sida, men inte för länge för då kan de bli för hårda. Lägg dem under en lätt fuktad handduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar